28 sep 2006

Stille landingen van vliegtuigen door glijvluchten

Het Nationaal Lucht- en Ruimtevaartlaboratorium (NLR) heeft op Eelde een nieuwe techniek van glijvluchten uitgeprobeerd. Nog niet over gehoord? Dat kan want het ging om stille landingen van vliegtuigen.

Met de nieuwe techniek blijft de capaciteit van een luchthaven op peil en zijn stille landingen zelfs tijdens het spitsuur overdag mogelijk. Vooral gebieden op wat grotere afstand van de luchthaven profiteren daarvan. Het gebied met geluidshinder wordt zeker gehalveerd, aldus het NLR.

Vliegtuigen die Schiphol naderen, produceren veel lawaai omdat ze het laatste stuk laag vliegen met veel motorvermogen. Toestellen van grotere hoogte naar beneden laten glijden vermindert de herrie.

Het NLR ontwikkelde een techniek waarmee vliegtuigen in glijvlucht dichter achter elkaar kunnen landen. Dit dankzij een apparaatje aan boord dat ervoor zorgt dat voldoende afstand wordt gehouden tot de. In feite neemt de piloot daarmee taken over van de verkeersleiding.

Het NLR voerde met succes testvluchten uit op de luchthaven van Groningen. ''De capaciteit blijft hoog, evenals de veiligheid,'' aldus Ruigrok van het NLR.